Voor je overweeg om de tweede graad te gaan doen, vraag dan de volgende vragen aan jezelf:

Hoe vaak hou ik me bezig met de eerste graad? 

Waarom wil ik de tweede graad doen?

Wat wil ik er mee bereiken?

 

Wanneer men naar een ander master gaat, zeer belangrijk is, dat deze master de zelfde stroming hanteert als in de eerste graad!! In dit geval, in het Reiki Systeem of natural healing, het westerse systeem.

 

De tweede graad kan alleen volgens het westerse systeem, gegeven worden drie maanden na je eerste graad, liefst langer. De ervaring leert mij dat, men zichzelf de kans geeft om te helen en pas naar 1 jaar de tweede graad ondergaat.

Mocht je na de afstemming van de eerste graad, menen genoeg jezelf geheeld te hebben, wekelijks bezig te zijn met het helen van jezelf en eventueel anderen, dan is vermoedelijk het moment aangebroken om de tweede graad te ondergaan.

Denk er wel goed over na, of voor jou inderdaad het moment is aangebroken, het is zeker zo verkeerd om het te overhaasten. Traditioneel gezien, zijn de Reiki symbolen geheim gehouden. Omdat geheimhouding een weg is van het in ere houden van hun heiligheid. Maar er is ook een metafysische reden voor. Zwijgen is goud waard. 

 

Een van de voordelen om de symbolen geheim te houden, tot net voor de inwijding, is om te voorkomen dat de leerling het symbool verkeerd gaat interpreteren. Met name het in ere houden, heeft men in het westen nogal moeite mee. Daar wordt helaas aan voorbij gegaan.

Omdat de symbolen geen werkelijke kracht hebben zonder inwijding, is het beter dat ze dus geheim worden gehouden tot de inwijding. Als aanvulling: als een persoon de Reiki symbolen worden getoond zonder het voordeel van de inwijding die het versterkt, zouden zij onjuist kunnen geloven dat zij Reiki hebben en zich niet willen laten inwijden. Daardoor missen zij de werkelijke ervaring van Reiki en missen en verliezen zij het voordeel van de helende kracht. 

 

Als een leerling kennis krijgt van de symbolen voor de Reiki inwijding, is het mogelijk dat energieën van een lagere trilling kunnen aanhechten aan het symbool. Hierdoor mogelijk de waarde van het gebruik kunnen reduceren.  Omdat de symbolen geen werkelijke kracht hebben zonder inwijding, is het beter dat ze dus geheim worden gehouden tot de inwijding. 

 

Het effect en de kracht van de symbolen worden "geactiveerd", tijdens een Reiki inwijding. Voor de inwijding worden de symbolen aan de leerling getoond en is er tijd om het eigen te maken. Gedurende de inwijding, komt de energie van de symbolen, in de aura van de leerling en doordringt de geest en het lichaam van de leerling. Achteraf, als de leerling de symbolen gebruikt, zal dezelfde energie bij de inwijding worden geactiveerd. Deze activering van de Reiki symbolen gedurende het inwijdingsproces, maakt gebruik van de stimuli/reactie mechanismen welke een onderdeel zijn van de menselijke geest.

 

Het Reiki symbool wordt de stimulus en de betreffende energie, waar het symbool voor staat, is de reactie. Omdat de inwijding geleid wordt door het 'Hoger Zelf', dat functioneert op een hoger niveau van bewustzijn, heeft het stimuli/reactie systeem het niet nodig om steeds weer herhaald te worden om in werking te worden gesteld. De activering gebeurt onmiddellijk. 

 

De tweedegraads symbolen en hun mantra`s (3 in totaal) bestaan uit het afstand symbool (brug), het kracht symbool en het mentale symbool. Een gedetailleerde beschrijving van de symbolen van de tweede als zowel de mastergraad, kan niet in een boek gegeven worden. Ze kunnen alleen door een master persoonlijk worden overgedragen. Ze worden achter gelaten bij je master, deze zal ze dan op traditionele wijze verbranden. Tweedegraads Reiki kan in dezelfde situaties worden gebruikt als de eerstegraads, maar met de symbolen kun je intensiever werken. De tweedegraads initiaties werken op een dieper niveau. Bovendien kun je met de tweede graad afstandsbehandelingen geven.

 

Uiteraard geeft Reiki 2 een krachtiger doorstroming van de energie, dit komt omdat je in een kortere tijd op eenzelfde resultaat kan uitkomen. De hoeveelheid energie die je in een bepaalde tijd kunt doorgeven is dus groter, waardoor een behandeling korte duurt (vandaar de uitspraak 4 keer vereenvoudigd). Maar de kwaliteit van Reiki (v.d. energie) is niet meer of minder ongeacht de graad die je bezit!

 

Als je na de tweedegraads inwijding de Reiki-energie niet duidelijk voelt stromen, bespreek dat dan direct met je leraar. Levert dat niets op, dan kun je beter de tweede graad bij een andere leraar doen en de eerste graad laten vernieuwen.

Een master opleiding bestaat uit twee delen, de leermeestergraad 3A en je mastergraad 3B. Sommigen willen Reiki-Master worden vanwege de titel en de daaraan verbonden status, niet zozeer omdat ze andere mensen iets waardevols kunnen schenken.  Waak dus over je eigen ego!

 

De westerse cultuur begrijpt niets van het concept van meester en leerling. Duizenden jaren lang, is de westers geest door godsdienst, moraal en taal gevormd om voortdurend alles wat we ervaren of waarnemen te analyseren en te rationaliseren.

In het oosten is de situatie bijna tegenovergesteld. In Japan wordt iemand die een bepaalde vaardigheid heeft met respect `sensei`, leraar, genoemd. De meestertitel, spirituele zin, wordt niet zo gemakkelijk gegeven.

 

Het Westerse Reiki-systeem kan NIET in een paar dagen, weekend, weken of maanden geleerd worden, zeker geen Reiki-leraar. Helaas gebeurd dit wel! Iedere Reiki-leraar heeft een zekere interesse in spiritualiteit, niet vanwege Reiki maar ondanks Reiki.  Vandaag de dag zijn er nogal wat Reiki Masters die de trainingen inkorten, zelf tot 1 weekend. Dit is echter af te raden! 

 

Wanneer een Reiki-leraar zich uiteindelijk toch openbaart, die open van geest en hart is, zijn psychologisch en spirituele groei heeft ondergaan. Kan zich gaan afvragen of hij/zij klaar is voor het 'masterschap' en hierover contact op te nemen met zijn master. Wanneer men besluit het pad van Reiki-leraar te volgen, moet je een roeping voelen,(niet door te denken meer krachten of dieper te kunnen gaan met de mastergraad). Het vraagt ook meer, dan alleen de kennis van het inwijdingsproces. Het is daarom eigenlijk alleen van belang voor mensen die Reiki willen delen en doorgeven met en aan anderen. Bij het werven van de master graad verplicht je je ertoe, Reiki te beoefenen en te onderrichten, in laatste instantie , een 'leven in Reiki' te leiden.   

Zeker NIET onbelangrijk, wanneer het Masterschap zich uiteindelijk openbaart, je bent open van geest en hart, je psychologisch en spirituele groei heb je ondergaan, het door willen geven aan andere, daar is waar men een mastergraad voor behaald! 

Dan mag jij, je eerst gaan afvragen of je klaar ben voor het Reiki-Masterschap en daarvoor ook wil worden ingewijd. 

Vraag jezelf allereerst af:                                                                                                          

  • Waarom wil ik Reiki master worden? 
  • Wil en kan ik het overdragen aan anderen?                                                                                                                                                    
  • Ben ik volwassen genoeg om verantwoordelijkheid te dragen?                                                                                                                    
  • Bezit ik eigenlijk wel genoeg ervaring met Reiki?                                                                                                                                                   
  • De tweede graad vereist o.a de geheime leer, kan ik mij daar aan houden? 
  • Ook hierbij is het zeer belangrijk dat men ingewijd wordt in de zelfde stroming als de voor gaande 2 graden, wijd jij iemand in, die een andere traditie heeft dan de westerse Reiki?

Heb je 4 ja en 1 keer nee, dan is wellicht je roeping tot master aangebroken.

Maak jouw eigen website met JouwWeb