Om de (westerse) Reiki te analyseren, zien we vijf unieke eigenschappen. 

 1. Men krijgt het vermogen om Reiki te geven door middel van initiatie. Dit kun je niet in de loop der tijd ontwikkelen door meditatie of andere oefeningen of uit boeken.
 2. Alle Reiki-technieken hebben een bepaalde lijn. De methode zal worden overgedragen van leraar op leerling door middel van initiatie en techniek die als eerste is doorgekregen.
 3. Reiki wordt geleid door een hogere macht en haar weg en werking zelf kent. Het is bij Reiki niet nodig om de energie met verstand te sturen.
 4. Reiki kan GEEN schade toebrengen.
 5. De ervaring leert, dat iemand die op de juiste manier ingewijd is in Reiki noch zichzelf, noch een ander kan verzwakken. Dit zelfde geld ook bij het behandelen van jezelf of personen.

 

 

Men is altijd geneigd om dingen te willen verbeteren, typisch westerse eigenschappen. We proberen alles groter of sterker te maken of op een andere manier te verbeteren, vooruitgang schijnt een culturele noodzaak te zijn.

 

Deze ontwikkeling heeft Reiki ook ondergaan, sinds de westerse wereld, Reiki heeft leren kennen. In de loop der jaren zijn er dan ook, veel nieuwe westerse stromingen van Reiki bijgekomen. Genezing komt altijd vanuit de zelfde bron. Het heeft wel verschillende "kleuren" of "smaken" en zal dan ook verschillend werken. Laat ik het anders verwoorden, de zee is de "hogere bron", al onze rivieren zijn de verschillende stromingen of technieken. Maar uiteindelijk putten we de kracht uit de zee en stroomt alles weer van en naar de zee "de hogere bron". 

Maar men weet dat, niet iedere rivier hetzelfde stroomt, iedere rivier heeft zijn eigen variatie. Toen men de nieuwe helende energie van Reiki vaststelde, kwam men erachter, dat er een andere vorm van Reiki energie werd overgedragen, daar gaf men echter een nieuwe naam aan, zoals:

Reiki of Natrual healing,The Radiance Technique, Rau Kei, Tibetaanse Reiki, Karuna Reiki, Rainbow Reiki, Gouden eeuw Reiki, Reiki Jin-Kei Do, Japanse Satya-Reiki, Men Chho Reiki, Jinlap Reiki, Seichem,Saku Reiki, Blue Star Reiki, Reiki plus, Dolphin Trilogy Reiki. Ook de Diana stein methode is op die manier ontstaan.

De lijst blijkt nog veel langer te zijn met verschillende soorten Reiki, ieder op hun beurt met vele afsplitsingen en vertakkingen, net zo als de afsplitsingen en vertakkingen in rivieren. Sommige zou je kunnen omschrijven als meer aards verbonden, andere als lichter, alsof ze vanuit de hemel komen, of zachter.

Een aantal van deze nieuwe Reiki-systemen kennen ook nieuwe symbolen. Eén ding mogen we niet vergeten dat het woord Reiki in Japan al werd gebruikt voor Dr. Usui deze helingstechniek ontving. Daarom noemde Usui zijn methode niet Reiki maar "Usui Reiki Ryoho" 

Nu er andere healingstechnieken van Reiki worden doorgegeven, die op de healingstechniek  van "Usui Reiki Ryoho" lijken, maar zeker wel verschilt van de andere Reiki technieken. Deze Reiki technieken die een andere trillingen en effecten hebben, is het duidelijk geworden, dat er een hele Reiki reeks van healingtechniek bestaat, dat Reiki genoemd mag worden. 

Ik raad u aan om zich goed te laten informeren en te voelen en te kijken, welke Reiki techniek het beste bij u past. Het beste kunt u dit ervaren door u te laten behandelen, vraag goed na om welke techniek het gaat.

Het komt helaas nogal voor dat, mensen in hun onwetendheid zijn ingewijd, in verschillende technieken van Reiki. Dan kan het inderdaad zo zijn dat, de energie niet goed op elkaar zijn afgestemd en dan merkt men tijdens behandeling of inwijding. Men kan het ook zo zien, wanneer een radio zender niet op de juiste frequentie staat, dat er twee zenders door elkaar lopen, of dat het niet duidelijk te horen is en dus in kracht afneemt. Dit kan dus ook gebeuren als men is ingewijd in meerdere Reiki technieken. Weet wel, iedere Reiki techniek is uniek en er is er vast 1 bij, waar u zich prettig bij voelt.

Als je eenmaal je eerste inwijding hebt ondergaan in bijv in de Usui Reiki Ryoho, zorg er dan wel voor als je over gaat naar een andere master, deze de zelfde techniek bezit, zodat men NIET ingewijd wordt in een andere Reiki techniek! (punt 2)

Waar kan men op letten wanneer het een om een Reiki methode gaat en wanneer niet? 

Wij zijn zelf verantwoordelijk, om de Reiki zuiver te houden. Ga hier dus verantwoordelijk mee om. Wees tevreden met de Reiki techniek die jij bemachtigd, het is niet nodig om meerdere Reiki technieken tot je te nemen. 

 

 

Traditioneel gezien zijn de Reiki symbolen geheim gehouden. Omdat geheimhouding een weg is van het in ere houden van hun heiligheid. Maar er is ook een metafysische reden voor. Een van de voordelen om de symbolen geheim te houden tot net voor de inwijding, is om te voorkomen dat de leerling het symbool verkeerd gaat interpreteren.

 

Met name het in ere houden, heeft men in het westen nogal moeite mee. Daar wordt helaas aan voorbij gegaan.

 1. In de westerse Reiki, zijn de symbolen met heel wat mystiek, bijgeloof en geheimzinnigheid omgeven. Er wordt vaak verteld dat Usui de symbolen en mantras in 2500 jaar oude schriften (Sanskrit) heeft gevonden. 
 2. Het enige symbool dat een verband met Sanskrit heeft, is het 2de symbool (Harmonie). Dit symbool wordt onder meer aangetroffen boven een altaar, in de Kurama tempel.
 3. De symbolen waren ook niet, zoals soms wordt verteld, tijdens een Satori "in bellen van licht verschenen". 
 4. De symbolen waren al eerder bekend. Twee ervan zijn 'Kanji' (Japanse kalligrafie). De twee andere symbolen kan men in vele tempels terug vinden.  
 5. Usui introduceerde de symbolen, laat in zijn leven - rond 1923 - als een hulpmiddel voor enkele studenten die het moeilijk hadden om de energie aan te kunnen voelen. Ze dienden als een focus om zich met de Universele energie te verbinden. 
 6. De symbolen bezitten op zich zelf GEEN energie.  
 7. In de vereniging "Usui Reiki Ryoho Gakkai" worden geen symbolen gebruikt. De studenten moeten de  energieën leren aanvoelen.  
 8. In het jaar 2000 waren er nog 12 van Usui's Shinpiden studenten in leven. Eén enkele uit deze groep had geleerd met symbolen te werken.
 9. Usui creëerde slechts 4 Reikisymbolen. Alle andere symbolen zijn niet Reikisymbolen.  Een paar van de nieuwe symbolen hebben een verband met Tibet maar niet met  Usui's Reikimethode.

Maak jouw eigen website met JouwWeb