De reiju methode zou zijn wortels kunnen hebben in het Tendai Boeddhisme. Dat is geen wonder, omdat Usui-sensei zijn hele leven Tendai Boeddhist is geweest. Het Tendai ritueel waar de reiju vanaf stamt heet “Go Shimbō”, wat een zuiveringsproces is dat ook wel bekend staat als “Dharma voor de Bescherming van het Lichaam”.

Reiju is een Energieoverdracht . Oorspronkelijk heeft Usui geen afstemmingsritueel gebruikt. Hij zat gewoon tegenover zijn student en bracht mediterend de energie over, net zoals bij een afstandsbehandeling. De reiju wordt in de Usui Reiki Ryōhō Gakkai regelmatig aan studenten gegeven tijdens ontmoetingen en cursusdagen. Het ritueel wordt uitgevoerd tijdens de laatste fase van de meditatie genaamd “Hatsurei Hō”.

Het ritueel dat Usui-sensei gebruikte maakt geen gebruik van jumon (mantra’s) of shirushi (symbolen). Ook in de Gakkai wordt dat niet gedaan. Het ritueel is hetzelfde voor iedere graad.

Later gebruikte hij "Reiju"(Rei = "spirituele energie" Ju =  "geven") - een zeer oude zegening, die uit het boeddhisme vóór de 6de eeuw stamt.  Volgens de tekst op zijn gedenksteen, zou Usui Sensei over 2000 mensen hebben geïnitieerd, waarvan de meeste op Shoden niveau zijn gebleven. Amper 40 - 50 mensen gingen verder naar Okuden niveau. Slechts 17 personen bereikten het hoogste niveau, 'Shinpiden' 

Wanneer Reiju gegeven wordt, houdt de ontvanger de handen samen in 'Gassho'

Wat is Reiju? Wat is het doel van Reiju? Klik hier.

 

Voor afstemmen behandeling in gassho klik hier

Probeer niet de gedachten te verjagen die je innerlijke oog vertroebelen. Kijk ernaar en erken ze en richt je aandacht vervolgens op het punt waar de beide middelvingers elkaar raken. Met de Gassho-meditatie bereiken we twee dingen: we mediteren en we tonen, wie je dit hoogste principe ook maar wilt noemen - onze dankbaarheid door onze handen voor ons hart te vouwen. 

Er is vastgesteld dat bij deze vorm van meditatie, je beantwoordt aan, de oosterse maar ook aan de westerse geest. Oud en jong geniet ervan, ongeacht hun afkomst. 

 

In esoterisch boeddhisme, vertegenwoordigt de linkerhand de maan en de rechterhand staat voor de zon. Uit esoterisch oogpunt gezien komen de zon, de maan en alle elementen samen, wanneer wij onze handen vouwen. De kring is dan gesloten.

 

Wanneer wij onze aandacht op de middelvingers concentreren, benadrukt dat het vuur-aspect van de meditatie: het bewustzijn verbrandt de onbewuste elementen. In de vingertoppen bevinden zich ook veel zenuwuiteinden en meridianen. De meridiaan die in je middelvinger eindigt, is de pericardium meridiaan van de hand, Jueyin. Hij loopt van de borstkas via de binnenzijde van de arm langs de pols, door de handpalm en eindigt in het puntje van je middelvinger. Als je handen tijdens de meditatie moe worden, laat ze dan rustig zakken en uitrusten in je schoot, Maar houd je aandacht ononderbroken gericht op het punt waar de beide middelvingers elkaar raken.

 

Elke vinger vertegenwoordigt een van de vijf elementen:

  • De duim vertegenwoordigt de Leegte.

  • De wijsvinger vertegenwoordigt de Lucht.

  • De middelvinger vertegenwoordigt het Vuur.

  • De ringvinger vertegenwoordigt het Water.

  • De pink vertegenwoordigt de Aarde.

Het esoterisch boeddhisme zegt van de vingertoppen het volgende:

  • De duim vertegenwoordigt het Inzicht.

  • De wijsvinger vertegenwoordigt Activiteit.

  • De middelvinger vertegenwoordigt de Waarneming.

  • De ringvinger vertegenwoordigt Ontvankelijkheid.

  • De pink vertegenwoordigt de Vorm.

 

Bron  Het Reiki Kompendium

Maak jouw eigen website met JouwWeb