Dr Usui Master
Jammer genoeg weten we nog steeds erg weinig over zijn leven. Hij werd geboren op 15 augustus 1865 in de Japanse provincie Gifu. Hij trouwde met Sadako Suzuki en had twee kinderen. Op 9 maart 1926 stierf hij, in Fukuyama aan een hersenberoerte.

Wanneer Usui precies Reiki begon te onderwijzen is nog steeds niet duidelijk. We nemen aan dat het ongeveer rond 1920 was, dus tijdens de laatste jaren van zijn leven. In 1921 opende hij een Reiki-praktijk in Harajuku (Tokyo), vlak bij de prachtige Meiji-tempel. Zijn faam ging als een wervelwind door het land en hij verhuisde naar een groter huis in Nakano in 1925.  

 

Veel van wat zogenaamd bekend is over Usui, schijnt niet juist of niet volledig te zijn. Zo was Usui bijvoorbeeld geen christen en onderwees hij niet op de Doshisha Universiteit in Kyoto. Hij was daar ook geen student. De Universiteit van Chicago (waar hij gestudeerd zou hebben) weet ook niets over Usui.

 

Fumio Ogawa, hoofd van een zijtak (Shizuoka) van de door Usui opgezette organisatie, heeft verteld dat, Mikao Usui voor een tijdje, de privé-secretaris was van de politicus Shimpei Goto. Shimpei Goto was secretaris van de spoorwegen, post, en van binnenlandse zaken. In 1922 werd Shimpei Goto burgermeester van Tokyo. We kunnen ook aannemen dat Usui een goede verstandhouding had met veel invloedrijke politici, en dat, vanwege deze functie zijn buitenlandse reizen, waarover gepraat wordt op zijn gedenksteen van zijn graf, zijn te verklaren. Tot nu toe is nog niet duidelijk, wat precies zijn taken waren bij Mr. Goto.

 

Citaat Van Usui: een gezond lichaam wordt gevolgd door een gezonde geest. Een reden waarom hij de vijf leefregels, van de Meiji Keizer overnam, is waarschijnlijk om de leden van zijn organisatie een degelijk ethische basis te geven. Hij had niet de bedoeling, om met de Reiki principes zijn studenten te beheersen of een nieuwe religie te starten.

 

Japanse keizers werden normaliter als Shinto-godheden gezien.

 

Gakkai

De vereniging die Mikao Usui heeft opgericht, heet Gakkai. Dr.Usui was het hoofd van de Usui Reiki Gakkai . Na zijn dood ging het voorzitterschap naar een van z'n beste vrienden, zijn collega Mr. Ushida. Die ook de inscriptie schreef voor Usui's gedenksteen op de Saihoji begraafplaats in Tokyo. Na Ushida's aftreden, werd de volgende opvolger Mr. Taketomi, die opgevolgd werd door Mr. Watanabe en Mr. Wanami. Mw. Koyama, een charismatische vrouw van in de 90, trok zich begin 1998 terug van deze post. 

 

De Gakkai bestaat uit presidenten. 

Presidenten van de Gakkai:

  1. Mikao Usui
  2. Jazaburo Ushida
  3. Kanichi Taketami
  4. Yoshiharu watanabe
  5. Hoichi Wanami
  6. Kimiko Koyama
  7. Masaki Kondo 
  8. Volgens de laatste informatie heeft de Gakkai inmiddels hun 8e voorzitter.